NFL Europa a fost încercarea NFL de a răspândi fotbalul american în restul lumii. În timp ce sportul nu a câștigat niciodată avânt în restul lumii, NFL Europa a jucat un rol important în dezvoltarea jucătorilor mai tineri care nu erau încă pregătiți pentru NFL.

Fondată inițial în 1991, NFL spera să folosească NFL Europa ca o trambulină pentru a se alătura pieței sportive globale. În timp ce NFL a devenit cea mai populară ligă sportivă din Statele Unite, nu a atins genul de comercializare internațională de care au ajuns să se bucure sporturi precum baseballul și baschetul.

Cruciada NFL în Europa

În prima sa încarnare, a fost cunoscut sub numele de Liga Mondială a Fotbalului American sau WLAF. Zece echipe originale au concurat pentru un loc în World Bowl. Șase echipe erau americane, trei aveau sediul în Europa și una canadiană. NFL Europa nu a reușit să genereze un interes substanțial în Europa sau SUA, iar în 1993 Liga a întrerupt operațiunea.

În 1997, NFL a reînviat ideea NFL Europei. Cu toate acestea, au renunțat să-l folosească pentru a accesa piața mondială și l-au reconceput ca o ligă de dezvoltare. NFL a decis să folosească echipe strict europene, mai degrabă decât să folosească grupuri americane în companie.

NFL Europa a avut șase echipe, care au jucat zece meciuri din sezonul regulat. Toate cele șase echipe au existat într-o singură divizie și, în loc de un format de playoff, concurenții la World Bowl au fost formați din cele două echipe care au avut cele mai bune recorduri din sezonul regulat.

Cum a venit fotbalul american pe bătrânul continent

Una dintre cele mai mari probleme întâlnite în ultimele zile ale NFL Europei a fost un aer constant de instabilitate. Mai multe dintre echipele originale au fost retrase și înlocuite cu alte grupe. Unele echipe au avut probleme în a găsi stadioane locale în care să joace, iar sezonul a fost adesea întrerupt de Cupa Mondială FIFA, care a folosit câteva dintre stadioane.

În 2007, NFL Europe a fost dizolvată oficial. Comisarul NFL Roger Goodell a spus că a fost „cea mai bună decizie de afaceri”, deoarece liga raportase pierderi de aproape 30 de milioane de dolari pe sezon. Goodell a mulțumit fanilor pentru sprijinul acordat efortului, dar a declarat că NFL va avea nevoie de o altă modalitate de a accesa piața internațională și de a dezvolta noi jucători.

De la încetarea NFL Europe, NFL a făcut încercări limitate de a accesa piața europeană. În fiecare an, la Londra se joacă un singur meci din sezonul regulat, iar posibilitatea de a găzdui un Super Bowl la Londra a fost dezbătută. NFL încă așteaptă să găsească o cale de a accesa piața europeană; nu s-a decis încă cum se va face.