Fotbal

Care este numărul total de națiuni în care se joacă fotbal?

Fotbalul este cel mai popular sport din lume, cu peste 250 de milioane de oameni care participă în peste 200 de țări. Este deosebit de popular în Europa, America Centrală și de Sud și Africa, dar câștigă de asemenea tracțiune în America de Nord și Asia.

Cum arată un teren de fotbal?

Jocul se joacă pe un plan, care este o suprafață dreptunghiulară cu goluri la fiecare capăt. Pentru meciurile internaționale din categoria adulților, terenul poate varia de la 110 la 120 de metri lungime și 70 la 80 de metri lățime.
Liniile de sosire sunt liniile care merg de la un capăt la altul al terenului, în timp ce liniile de contact sunt liniile care merg perpendicular pe liniile de sosire.
Iarba este adesea folosită ca suprafață de joc. Suprafețele artificiale sunt utilizate doar pe o bază foarte limitată la nivel profesional.

Care este scopul fotbalului?

Obiectivul jocului este de a muta mingea peste teren și dincolo de linia de poartă a adversarului. Un joc tipic durează 90 de minute, împărțit în două jumătăți de 45 de minute.
Scopul constă din două stâlpi verticali care sunt conectați la o bară orizontală numită bara transversală, care este situată în mijlocul liniei de sosire. O plasă este legată de stâlpi și de bară în sporturile competitive pentru a opri mingea după ce a trecut linia de sosire.

Un gol poate fi marcat de oricare dintre cei 11 jucători ai unei echipe pe teren, dând unul la totalul echipei. Dacă un adversar pune accidental mingea în propria poartă, echipa primește un gol. Jocul este câștigat de echipa care înscrie cele mai multe goluri în primele 90 de minute. Chiar dacă scorul este egal, meciurile din sezonul regulat se încheie după 90 de minute.
Extinderea este o perioadă de 30 de minute disputată în competițiile de cupă interne și în fazele eliminatorii ale evenimentelor internaționale de cluburi și echipe naționale, împărțite în două reprize de 15 minute.
Se calculează o penalizare dacă punctele sunt încă inegale după prelungiri. Cinci jucători din fiecare echipă se alternează în acest joc. Dacă punctele sunt încă inegale, restul jucătorilor din echipă concurează în moarte subită până când se determină câștigătorul.

Există un play-off după sezonul de fotbal?

Spre deosebire de sporturile majore din Statele Unite și Canada, majoritatea ligilor de fotbal interne nu includ o fază de playoff după sezon. După ce fiecare echipă s-a jucat acasă și în deplasare, echipa care termină pe primul loc în tabel la sfârșitul sezonului este declarată în mod tradițional campioană (pe drum). Majoritatea competițiilor din ligă acordă echipei câștigătoare trei puncte. O remiză, cunoscută adesea ca remiză, oferă ambelor echipe un punct. Echipele care pierd nu primesc niciun punct. Unele competiții interne, cum ar fi Bundesliga din Germania, folosesc playoff-urile pentru a determina ce echipe sunt retrogradate – sau retrogradate – din ligă. Premierul englez are un play-off pentru a decide care echipă va fi promovată de la nivelul doi la nivelul superior.

Care sunt regulile fotbalului?

Consiliul Asociației Internaționale de Fotbal a stabilit și guvernează cele 17 reguli ale sportului, cunoscute ca regulile jocului (IFAB). Deși legile sunt menite să fie universale, se fac modificări minore pentru a ține seama de considerații precum vârsta, sexul și dizabilitatea.

Ce este greșeala în fotbal?

Jucătorii „în afara terenului” sunt cei 10 jucători dintr-o parte cu 11 jucători cărora nu li se permite să atingă mingea cu mâinile sau brațele din cauza legilor jocului. Numai portarul echipei își poate folosi mâinile și numai în zona de penalizare a acestuia. Dacă portarul iese din zona de penalizare, aceleași reguli se aplică jucătorilor.
Impiedicarea unui adversar, împușcarea unui adversar și manipularea deliberată a mingii sunt pedepsite cu o lovitură liberă directă luată din locul unde a avut loc intrarea sau cu o penalizare dacă încălcarea are loc în interiorul careului de penalizare al echipei jucătorului. Al doilea fault duce la o lovitură liberă indirectă, ceea ce înseamnă că cel puțin un alt membru al echipei atacante trebuie să atingă mingea înainte de a putea marca un gol.

Ce este o lovitură de pedeapsă în fotbal?

Cutia de 18 metri este un alt nume pentru zona de penalizare. În propria suprafață de pedeapsă, portarul nu poate atinge mingea decât cu mâinile. În interiorul suprafeței de penalizare, orice jucător defensiv care sparge o echipă a jocului – sau face un fault – dă adversarului o lovitură de pedeapsă.

Când se acordă o penalizare, mingea este plasată în zona de penalizare, care este la 12 metri de centrul porții. În timp ce portarul opoziției încearcă să oprească mingea de la intrarea în poartă, toți jucătorii, inclusiv portarul, pot primi penalty. Doar jucătorul și portarul apărător sunt permise în interiorul suprafeței de pedeapsă.

Ce se întâmplă în fotbal dacă mingea este scoasă din joc?

O lovitură de colț este acordată echipei atacante dacă mingea trece linia porții, dar nu intră în poartă și a fost atinsă ultima dată de un jucător din echipa în apărare. Lovitura de colț se execută din colțul terenului cel mai apropiat de locul unde mingea a părăsit zona de joc. O lovitură de poartă se acordă dacă un atacant pleacă