Cultură și sport

Deoarece sportul este o caracteristică universală în toate culturile, am decis să îl transformăm într-o temă pentru Compass. Sportul este foarte popular în rândul tinerilor; cifrele arată că în UE22, 61% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani participă săptămânal la activități sportive. Un alt motiv pentru adăugarea sportului este că permite tinerilor să se angajeze în contact social în timp ce dezvoltă cunoștințele, abilitățile și atitudinile necesare pentru un angajament deplin în viața civică.
Cultura și sportul sunt ambele drepturi ale omului care sunt împletite cu alte drepturi. Ele sunt, de asemenea, bazele pe care drepturile omului, inclusiv cele ale tinerilor, sunt frecvent interogate și abuzate.

La ce ne referim mai exact atunci când spunem „cultură”?

Cultura populară, cultura de masă, cultura urbană, cultura feministă, cultura minorităților, cultura corporativă și, nu în ultimul rând, cultura tineretului sunt toate exemple ale termenului „cultură”. Putem discuta, de asemenea, despre o persoană cultivată, care are maniere impecabile și care a fost instruită corespunzător în tradițiile literaturii și artei sau în șocul cultural, care se referă la dezorientarea și nemulțumirea unei persoane atunci când se confruntă cu o cultură străină. Niciuna dintre aceste definiții ale „culturii” nu este abordată în mod normal de ministerele culturii sau de autoritățile lor guvernamentale echivalente.
Cuvântul „cultură” este derivat din cuvântul latin „cultura”, care înseamnă „a tinde, a păzi, a cultiva sau a prelucra”. Cuvântul a apărut inițial în sensul figurativ al „cultivării prin educație” în jurul anului 1500 e.n. și abia la mijlocul secolului al XIX-lea a fost legat de concepte despre practicile comunitare și modurile de viață ale diferitelor comunități. 4 Această secțiune se concentrează pe definirea culturii ca modele moștenite de semnificații comune și înțelegeri comune.
Nu există o cultură omogenă. În cadrul fiecărei culturi, pot fi identificate „subculturi”: grupuri de indivizi care au tradiții și comportamente specifice care le disting de cultura mai mare și de alte subculturi. Cultura este la fel de dificil de definit ca și de captat; se schimbă și evoluează constant. Pentru a parafraza pe Heraclit, cultura în care comunicăm astăzi nu este aceeași cu societatea în care am comunicat ieri. Cu toate acestea, este la fel în ochii și percepțiile noastre.

În ultimii 10 ani, ce idei sau tehnologii noi ți-au influențat cultura?

Cultura […] include, printre altele, moduri de viață, limbă, literatură orală și scrisă, muzică și cântec, comunicare nonverbală, sisteme religioase sau de credință, rituri și ceremonii, sport și jocuri, metode de producție sau tehnologie, natural și om -mediile create, mâncarea, îmbrăcămintea și adăpostul, precum și artele, obiceiurile și tradițiile prin care comunică indivizi, grupuri de indivizi și comunități.

Unele părți ale culturii, cum ar fi modul în care se îmbracă oamenii, sunt foarte evidente. Restul este esențial subconștient, aproape automat. Metafora unui aisberg poate fi folosită pentru a reflecta despre cultură. Deasupra liniei de plutire, un aisberg are o secțiune vizibilă și o secțiune mai mare, invizibilă dedesubt. În mod similar, cultura are unele trăsături pe care le putem vedea și le conștientizăm, precum și altele pe care le putem suspecta sau imagina și obține doar prin discurs și contemplare. Majoritatea culturii este „invizibilă”, la fel cum rădăcina aisbergului este mult mai mare decât jumătatea superioară. A lua parte la întreg este un risc. Riscăm să pierdem vitalul la oameni, la ființe umane, concentrându-ne asupra a ceea ce este vizibil pentru noi (și că parem să „înțelegem”).

La ce ne referim mai exact atunci când spunem „sport”?

Fie că suntem spectatori sau participanți, sportul, în special jocurile de echipă, reprezintă o parte semnificativă a vieții noastre. Fotbalul este o sursă nesfârșită de discurs pentru mulți oameni; fanii au o legătură puternică cu echipa lor, iar jucătorii de top sunt tratați ca eroi. Tendința actuală pentru care indivizii doresc să arate atrăgători, tineri, sportivi și sănătoși se reflectă în numărul de cluburi de fitness deschise și în numărul de reviste de slăbit care au fost produse, în timp ce parcurile sunt pline de alergători. Alte activități, cum ar fi șahul, care necesită muncă fizică mai degrabă decât fizică sunt, de asemenea, considerate sportive. Sportul poate fi direct legat de identitatea și cultura noastră la un moment dat în viața noastră, deoarece există sporturi care se potrivesc diferitelor interese și temperamente.

Când examinăm valoarea și scopul de bază al sportului și al jocurilor – inclusiv jocul copiilor mici – devine clar că toate sporturile, indiferent dacă fotbalul, aruncarea suliței sau yoga, au evoluat ca un mijloc de predare a abilităților de viață necesare, motiv pentru care sportul este considerat o parte importantă a curriculumului educațional formal și non-formal.