Baschet

baschet, joc jucat între două echipe formate din câte cinci jucători pe un teren dreptunghiular, de obicei în interior. Fiecare echipă încearcă să înscrie aruncând mingea prin poarta adversarului, un cerc orizontal ridicat și o plasă numită coș.

Singurul sport major strict de origine americană, baschetul a fost inventat de James Naismith (1861–1939) la 1 decembrie 1891 sau cam la 1 decembrie 1891, la Școala de Formare a Asociației Internaționale a Tinerilor Bărbați (YMCA) (acum Colegiul Springfield), Springfield, Massachusetts, unde Naismith era instructor în educație fizică.

Pentru acel prim joc de baschet din 1891, Naismith a folosit ca goluri două coșuri de piersici pe jumătate, care au dat numele sportului. Studenții au fost entuziaști. După multe alergări și împușcături, William R. Chase a făcut o lovitură la mijlocul terenului – singurul scor în acel concurs istoric. S-a răspândit vestea despre noul joc inventat și numeroase asociații au scris Naismith pentru o copie a regulilor, care au fost publicate în numărul din 15 ianuarie 1892 al Triunghiului, ziarul YMCA Training School din campus.

Primii ani

În primii ani, numărul de jucători dintr-o echipă a variat în funcție de numărul din clasă și de mărimea zonei de joc. În 1894 echipele au început să joace cu cinci pe o parte, când zona de joc era mai mică de 167,2 metri pătrați; numărul a crescut la șapte când sala de sport a măsurat de la 1.800 la 3.600 de metri pătrați (334,5 metri pătrați) și până la nouă când zona de joc a depășit-o. În 1895, numărul era stabilit ocazional la cinci de comun acord; regulile prevedeau cinci jucători doi ani mai târziu, iar acest număr a rămas de atunci.

Creșterea jocului

Baschetul a crescut constant, dar încet, în popularitate și importanță în Statele Unite și pe plan internațional în primele trei decenii după cel de-al doilea război mondial. Interesul pentru joc s-a accentuat ca urmare a expunerii la televizor, dar odată cu apariția televiziunii prin cablu, în special în anii 1980, popularitatea jocului a explodat la toate nivelurile. Având în vedere un amestec în timp util de jucători spectaculoși – precum Earvin („Magic”) Johnson, Julius Erving („Dr. J”), Larry Bird și Michael Jordan – și expunerea mult crescută, baschetul s-a mutat rapid în prim-planul americanului scenă sportivă, alături de lideri tradiționali precum baseballul și fotbalul. Patru domenii ale jocului s-au dezvoltat în această perioadă: liceu și baschet universitar din SUA, baschet profesionist, baschet feminin și baschet internațional.